Rakennamme kasvua

Eikö ole olemassa parempaa ratkaisua isojen yritysten rönsyille kuin lopettaa koko toiminta? Miten puolestaan kasvuyrityksiä voisi auttaa kehittämään myyntiä, markkinointia, kansainvälistä osaamista ja talousjohtamista, jotta ne pärjäisivät ulkomailla?

Mietin näitä kysymyksiä samalla, kun vedin Nokia Siemens Networksin yrityskauppojen liiketoimintaa. Teimme muun muassa yritysostoja ja liiketoiminnan uudelleenjärjestelyjä. Ostimme yrityksiä laidasta laitaan, pienistä teknologiayrityksistä isoihin kansainvälisiin jätteihin.

Isoissa yrityksissä on aina liiketoimintoja, jotka eivät pääse kasvamaan. Syitä on monia. Yrityksen pääliiketoiminta vie johdon ja myynnin huomion sekä resurssit. Liiketoiminta voi olla vielä niin alkuvaiheessa, ettei se saa huomiota myynniltä. Yrityksen asiakaskuntakin voi olla väärä. Toisaalta taustalla on yleensä hieno teknologinen keksintö, mutta liiketoiminnan kehittämiselle ja kansainvälistymiselle ei myönnetä budjettia.

Tällaisia kohteita meidän pitää löytää. Meidän täytyy irrottaa rönsyt isoista yrityksistä, ja rakentaa niistä itsenäisiä kasvuyrityksiä..

Näin sai alkunsa Verso. Ensimmäinen, it- ja telekom-alan yrityksiin keskittynyt, rahasto syntyi 2012. 10 miljoonan euron rahastosta on tehty kuusi sijoitusta, joista kaksi on jo myyty eteenpäin.

Huomasin nopeasti, Verson toiminnalle on valtava tarve, mutta toiminta vaatii vahvan tiimin.

Mukaan partnereiksi tulivat Marko Järvinen, Jukka Rauhala ja Mika Suomela. Halusin mukaan ihmisiä, jotka ymmärtävät rahoitusalan lisäksi korporaatioiden logiikan ja jotka osaavat auttaa yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään.

Poistimme toisesta rahastosta toimialarajauksen. Tavoitteena on olla enemmistöomistajana hyvin aktiivinen yrityksissä. Syksyllä 2014 perustetussa rahastossa on pääomaa noin 50 miljoonaa euroa.

”Haluamme olla aktiivisesti rakentamassa yrityksen kansainvälistä kasvua yhdessä toimivan johdon ja omistajien kanssa.”

Autamme kasvussa

Minkälainen arvomaailma meillä on?

Ensinnäkin olemme yrittäjiä siinä missä muutkin yrittäjät. Olemme sijoittaneet rahastoon merkittävästi omaa rahaa. Verso tarkoittaa kasvua, mutta myös kolikon tai sivun kääntöpuolta – uutta mahdollisuutta uudesta näkökulmasta katsottuna.

Haluamme olla aktiivisesti rakentamassa yritysten kansainvälistä kasvua yhdessä toimivan johdon ja muiden omistajien kanssa. Uskomme, että pystymme auttamaan yrityksiä kansainväliseen kasvuun rahoituksen avulla ja omalla työpanoksellamme. Lisäksi varmistamme, että oikeat ihmiset ovat oikeassa paikassa.

Arvoihimme kuuluvat rehellisyys, läpinäkyvyys ja luotettavuus.

Emme tavoittele kymmenkertaista tuottoa, vaan kohtuullinen tuotto riittää. Sijoitamme yrityksiin tai liiketoimintoihin, joiden liikevaihto on 1-30 miljoonaa euroa.

Tavoitteenamme on tuplata tai triplata jokaisen yrityksen liikevaihto kannattavasti 2-5 vuodessa.

Se on kova tavoite, mutta olemme siinä onnistuneet

 

Anssi Kariola
Managing Partner
Verso

Ota yhteyttä