Irtautumisista tullut moninkertainen hyöty

Verson ja Nokian välisestä yhteistyöstä on syntynyt kuusi carve-outtia.

Verson ja Nokian välisestä yhteistyöstä on poikinut nopeasti kuusi menestyvää kansainvälistä kasvuyhtiötä.

Verson osakas Anssi Kariola sanoo, että Nokia on loistava esimerkki isosta pörssiyrityksestä, josta löytyy carve-outteja.

– Nokialla, kuten kaikissa suuremmissa yrityksissä, portfolio kehittyy koko ajan. Uutta kehitetään jatkuvasti ja strategia muuttuu ajan myötä. Tällöin väistämättä eteen tulee myös pohdintaa siitä, kuuluuko nykyinen tekeminen ydinbisnekseen, Kariola kertoo.

” Neuvottelut Nokian kanssa ovat sujuneet aina hyvin. Siellä on nähty liiketoimintojen irtautuminen mahdollisuutena.”

Hänen mukaansa liiketoiminnan irrottaminen omaksi yhtiökseen on järkevää etenkin silloin, kun liiketoimintayksikkö ei syystä tai toisesta pääse kasvamaan. Syitä tähän on monia.

– Yleensä tällaiset liiketoiminnat eivät saa tarpeeksi myynnin ja johdon huomiota, eivätkä resursseja kasvuun. Silloin kohtalona on näivettyminen tai lopettaminen. Myyntikohteina ne ovat liian pieniä, jotta isot yritykset kiinnostuisivat. Monen liiketoiminnan taustalla on kuitenkin uutta teknologiaa ja vankkaa osaamista. Näin oli myös Nokiasta irtautuneissa toiminnoissa, Kariola sanoo.

Hän kuvaa, että sopivien kohteiden löytäminen on yhdistelmä aktiivista yhteydenottoa moneen eri tahoon, tutkimista liiketoiminnan kansainvälisen kasvun mahdollisuuksista ja neuvottelua. Sattumallakin on vaikutusta.

– Liiketoiminnan irrottaminen vaatii paljon työtä ja kokemusta. Lisäksi siinä on monenlaista komplikaatiota ja riskejä. Miten asiakaskunta saadaan mukaan muutokseen? Miten ihmiset oppivat toimimaan pienyritysympäristössä? Kuinka myynti ja markkinointi organisoidaan? Kuka vahtii lukuja? Isoissa yrityksissä isotkaan johtajat eivät välttämättä mieti kassavirtaa, Kariola luettelee.

Verson tavoitteena on kasvattaa perustettavista yrityksistä kansainvälisiä kasvuyrityksiä, joiden liikevaihto on 10-30 miljoonaa euroa. Liiketoiminnan pitää olla myös kannattavaa.

Kaikki hyötyvät

Parhaimmillaan irtautumisen hyödyt ovat moninkertaiset niin isolle yritykselle, uudelle omistajalle kuin avainhenkilöstölle. Esimerkiksi Nokia on saanut irrottamistaan liiketoiminnoista hyvän tuoton maksettujen kauppahintojen ja exiteistä saatujen tuottojen kautta.

– Neuvottelut Nokian kanssa ovat sujuneet aina hyvin. Siellä on nähty liiketoimintojen irtautuminen mahdollisuutena. Nokian rooli Versossa oli heti alusta alkaen merkittävä. Siellä nähtiin selkeä tarve konseptillemme ja oltiin valmiita etsimään keinoja toteuttaa carve-outit parhaalla tavalla, Kariola sanoo.

Kuudesta Nokiasta irtautuneesta yrityksestä kaksi on jo myyty eteenpäin uudelle omistajalle. Yksi uuden omistajan saaneista yrityksistä on saksalainen Cumulocity. Kasvuyritys ehti olla Verson omistuksessa vajaat viisi vuotta.

Cumulocityn ydinliiketoimintaa on ohjelmistoalustallaan automatisoida Internet of Things (IoT) eli koneiden välisen kommunikaation ratkaisujen kehittäminen.

– Myimme firman keväällä isolle saksalaiselle ohjelmistoyhtiölle Software AG:lle. Tiimi näki, että Software olisi heille hyvä koti jatkaa nopeaa kasvua. Cumulocity ehti kasvaa muutamassa vuodessa isoksi yritykseksi, Kariola kertoo

Cumulocityn IoT-alettiin kehittää Nokialla jo 2000-luvun puolivälissä. Jo silloin oli nähtävissä, että koneiden välinen liikenne ylittää moninkertaisesti ihmisten välisen kommunikaation.

– Cumulocity ei ollut ainoa maailmassa, mutta edelläkävijä. Keskitimme toiminnot Düsseldorfiin, kasvatimme tiimiä, myyntiä ja markkinointia. Liikevaihtoa oli alussa vain vähän. Kun kasvu alkoi, se oli tosi jyrkkää, Kariola muistelee.

Lue Cumulocityn koko tarina.

Ota yhteyttä